Posted on: December 22, 2022 Posted by: arvind Comments: 0

Fötterna använder vi dagligen, och de måste därför klara av en ganska stor belastning. Vad händer då om du använder olämpliga skor vid promenader och löpning? Jo, senan under hälen överbelastas, vilket bland annat kan resultera i att du får ont i hälen. Det är inte ovanligt att drabbas av hälbesvär, och särskilt hälsporre. I de flesta fallen går det över av sig självt efter en viss tid, men det finns vissa metoder att tillämpa för att snabbare må bättre.

I den här artikeln ska vi prata mer om just hälsporre, varför det här besväret uppstår och vad du kan ta dig till för att förbättra situationen. Med rätt behandlingar och rikligt med tålamod ska du se att du snart är på bättringsvägen.

Hälsporre – symtom och orsak

När du drabbas av hälsporre är det den tjocka senan under din fot som har överbelastats. Kanske har du använt dig av olämpliga skor när du promenerar eller löper, och detta kan med tid leda till hälsporre. I vanliga fall blir du bättre genom att ha tålamod och att inte belasta din häl för mycket, men det kan ta ett ganska långt tag innan smärtan försvinner.

Det som kännetecknar hälsporre är en smärta som du upplever antingen under eller på insidan av din häl. Du känner mest av den här smärtan när du står upp eller går, men när du väl har promenerat ett tag brukar smärtan avta en aning.

Behandling vid hälsporre

Behadling mot hälsporre kan bestå av att ta hjälp av en expert såsom en fysioterapeut. Här får du behandling, tips och guidning gällande effektiva övningar som du kan utöva för att förbättra din hälsa. Du kan bland annat rådas att tejpa foten, använda ett hälstöd eller att stretcha din fot på sätt som gynnar din häl och hälsa. Undvik att belasta hälen genom att lägga löpningen åt sidan och inte heller promenera om det gör ont. Sätt din hälsa i första rummet genom att enbart ta del av aktiviteter som inte är påfrestande på din häl.

Att byta ut dina skor kan också hjälpa. Du vill gärna se till så att skorna som du bär är stabila och stadiga. Det finns till och med inlägg som agerar som ett stötdämpande lager i skorna. Viktigast av allt för din hälsa är att du vilar din häl så gott det går.